Graviditet

Gode råd om folinsyre og graviditet

Udgivet

den

gravid mave

Inden for de seneste par år har der været meget fokus på at tage folinsyre som gravid for at forebygge rygmarvsbrok hos fostret. Hvis du er gravid eller overvejer at blive gravid, bør du nemlig allerede nu begynde at tage folinsyre. Folinsyre er et B-vitamin, som er nødvendig for at kroppen kan fungere normalt. Det er vigtigt især for gravide at tage, for at fostret ikke risikerer at udvikle rygmarvsbrok. og skal gerne tages op til 3 måneder før graviditeten. Rygmarvsbrok kan være højst skadeligt for et sårbart med varige konsekvenser for dets velvære og sundhed, men dette kan let forebygges ved blot at huske at jævnligt indtage en mindre dosis af folinsyre.

Hvad er folinsyre?

Folinsyre, også kaldet folsyre, findes som en helt naturlig del af en sund og varieret kost. Madvarer såsom spinat, broccoli, grønne bladgrøntsager, mælk og kornprodukter indeholder alle en stor mængde folinsyre. Som regel er det kun meget små mængder af folinsyre, man skal tage. Voksne mennesker anbefales at indtage 100-300 mikrogram folinsyre dagligt, hvilket svarer til en milliondel af et gram. Men gravide skal som sagt tage meget mere, omkring dobbelt så meget, for at fremme fostrets sundhed og forebygge ubehagelige misdannelser, som rygmarvsbrok. Rygmarvsbrok er en medfødt misdannelse af ryghvirvler og rygmarv. Dette skyldes at knoglerne i rygmarven ikke er helt lukkede. Fejlen sker meget tidligt i fosterstadiet og kan derfor nå at forebygges med ekstra tilskud af folinsyre under graviditeten.

Kan forebygge fostermisdannelser

Undersøgelser viser, at voldsom mangel på folinsyre i kroppen er grunden til rygmarvsbrok hos spædbørn. Rygmarvsbrok er sjælden, men har store sundhedsmæssige konsekvenser. Lidelsen kan forhindres, hvis blot moren tager et ekstra dagligt tilskud af folinsyre både et par måneder før og under selve graviditeten. Man anbefales at tage 400 mikrogram folinsyre hver dag fra når graviditeten stadig ikke er gået i gang til de første 12 uger af graviditeten. Behandlingen er relativt billig, har ingen bivirkninger og det er ikke farligt at tage mere end den anbefalede daglige dosis. Du bør desuden tage et forøget tilskud af folinsyre på 5 milligram, hvis du tidligere har født eller har været gravid med et barn med rygmarvsbrok eller hvis du selv eller din partner har rygmarvsbrok. For at forebygge misdannelser skal du tage det ekstra tilskud til og med to måneder henne i graviditeten.

Tegn på folinsyremangel

Mangel på folinsyre er – grundet at den optræder i mange forskellige madvarer – relativt sjældent og ses nærmest kun hos folk, der i forvejen er fejlernærede eller som lider af en sygdom i mave-tarmsystemet, der fører til nedsat optagelse af næringsstoffer fra kosten. Som nævnt opdages mangel på folinsyre hos spædbørn allerede i 18. graviditetsuge under ultralydsscanning. Men tegn på mangel på folinsyre kan vise sig i flere forskellige afskygninger udover rygmarvsbrok hos voksne mennesker. I mange tilfælde leder mangel på folinsyre til en lav blodprocent hos voksne mennesker. I andre tilfælde kan denne mangel have konsekvenser som psykiske symptomer, forstyrrelser i nervecentret med nedsat følesans samt nedsat funktion af rygmarv.

Læs videre
Klik for at kommentere

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Graviditet

Det essentielle udstyr du skal købe inden fødslen

Udgivet

den

Cute baby

Er babyen der næsten? Sørg for, at du har disse ting før du tager til hospitalet; du vil helst gerne have dem ved hånden, når du kommer hjem med din lille guldklump. I denne artikel finder du ting, som du skal have, inden babyen kommer. Læs og lær.

En brystpumpe og sutteflasker

Hvis du har planer om at brystføde dit barn, så er en brystpumpe en essentiel assistent. Den er god til at hjælpe dig med alt fra at stimulere mælkeproduktion i de første dage efter fødslen til at lade mødre slappe af, mens deres partner giver babyen mælk med en flaske. Hvis du gerne vil skære ned på tiden, så kan det være smart at investere i en flaske, som er af bedre kvalitet. På denne måde så kan du udvinde mælk hurtigere.

Bleer til den nyfødte

Om du vælger engangsbleer eller stof, så vil du gerne have nogle bleer derhjemme til din baby kommer. Du kommer til at skifte ble rigtig mange gange i de første få dage af din babys liv. Vær sikker på, at du har den rette størrelse, så den nyfødte kan passe dem. Du kan altid købe nogle større, når den har vokset sig større. Du må se tiden an.

En krybe

Selvom du har planer om at sove med din baby, så har den brug for sin egen seng. Lad være med at købe en genbrugskrybe. Vær sikker på at have en hård madras med lagener, der passer. Så undgår du, at din baby dør i sin seng. Du kan læse mere på nettet om, hvordan du undgår at din baby dør.

Babysæde til bilen

Det er en af de ting, som hospitalet nok forlanger, at du har før du udskriver dig, nemlig et babysæde til din bil. Udover at være sikre, så synes mange babyer også, at disse sæder er hyggelige og elsker at sove i dem. De kan være gode steder at tage en lur i. Vær sikker på, du ved, hvordan man indstiller dem. Dette skal du vide før babyen ankommer.

En pyjamas til din baby kan også være en god ide. Køb en behagelig en, da babyen stadig kan have rester af navlestrengen, hvilket kan irritere dem. Derudover så er det en god ide at have nogle sutteklude. Nyfødte babyer gylper meget, næsten efter hvert måltid. Og de skal spise hver anden time. En sutteklud over skulderen kan være det bedste køb, som du kan gøre. Vær sikker på at vælge nogle farver og mønstre, som du kan lide. Hav nok til at have en bunke i hvert rum, især på det sted, hvor du vil give mad til babyen. Det er ikke en overdrivelse at sige, at du skal have en inden for rækkevidde alle steder.

Du skal også have en vandflaske og noget frugt. Når du skal brystføde babyen, så skal du huske at drikke masser af vand. Find ud af den bedste måde for dig at forblive hydreret. Hvis du ikke er til vandflasker, så kan du bruge et sugerør. Al det postevand kan måske blive kedeligt, så mix det op.

Finansiering af dyrt babyudstyr

I skal have råd til alt dette udstyr. I kan f.eks. tage et lån i banken. Det er bare svært. I kan også låne penge af jeres forældre eller venner. Det er meget almindeligt, at man får en masse ting af sin familie og venner. Det kan også være, at de kan hjælpe til med det nye babyudstyr. Hvis I skal låne penge, så skal I være sikre på, at I kan betale tilbage. Lån penge. Køb babyudstyr.

Læs videre

Graviditet

Sådan finder du ud af, hvornår du har ægløsning

Udgivet

den

Ægløsning

Går du med drømmen om at blive gravid, men har du ikke helt fået styr på det med ægløsning? Så fortvivl ej, for der er mange, der ikke har styr på deres ægløsning. Det kan være svært at regne din cyklus ud, og det kan være rigtig svært at finde ud af, hvornår du lige præcis har ægløsning, men du har mulighed for at blive meget klogere på din cyklus og ægløsning lige her.

Dette betyder ægløsning for dig

Ægløsning er meget enkelt den eneste tid, hvor du har mulighed for at blive gravid. Det er den tid på måneden, hvor dit æg løsner sig og har mulighed for at blive befrugtet. Hvis du ikke ved så meget om din cyklus, så er det midt imellem dine menstruationer. Derfor kan det være lidt svært at regne ud, men du har heldigvis mulighed for at finde nogle forskellige værktøjer, der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvornår du har ægløsning mere præcist. Hvis du går med drømmen om at blive gravid, så er det rigtig vigtigt, at du har fokus på din ægløsning, så du har en større chance for at blive gravid.

Der er mange kvinder, der mærker, når de har ægløsning. Det kan mærkes som menstruationssmerter, men dog ikke så kraftige. Der er dog også mange kvinder, der slet ikke mærker noget til deres ægløsning. Det kommer meget an på, hvor sensitiv man er, og hvordan ens krop er. Så hvis du aldrig har mærket noget, så har du altså stadig ægløsning, også selvom du ikke har mærket noget.

Derfor kan du kun blive gravid, når du har ægløsning

Der er mange kvinder og mænd, der tror, at kvinder altid har mulighed for at blive gravide, men dette er ikke sandt. Det er kun muligt at blive gravid, når kvinden har ægløsning, fordi det er det eneste tidspunkt, der er et æg at befrugte. Det kan være svært at sætte sig ind i cyklus, ægløsning og det hele, men det kan være nødvendigt for at blive gravid. Derfor er det en god idé at sikre, at du har helt styr på din ægløsning, hvis du går med drømmen om at blive gravid.

Hvis du synes, at det er lidt meget at gå og tælle dage, for at finde ud af, hvornår du har ægløsning, så har du altså også mange andre muligheder for at finde ud af, hvornår du har ægløsning. Der findes en ægløsningstest, som du kan tage. Den fungerer på samme måde som en graviditetstest, og den er super nem at bruge. Den kan være med til at sikre dig, at du har ægløsning, og at du har mulighed for at blive gravid.

Sådan får du styr på din cyklus

Hvis din cyklus stadig ikke er stabil, og hvis du ikke helt har styr på din cyklus, så kan du finde nogle redskaber, der er med til at holde styr på den. Du har mulighed for at finde en app, hvor du kan tracke din cyklus. På den måde kan du holde styr på din menstruation, din ægløsning og alt andet. Det kan være med til at give dig mere ro på, fordi ikke nogen cyklusser er ens, og det er værd at huske på.

Det er meget forskelligt, hvor mange dage hver kvinde bløder. Nogle bløder i en uge, mens andre er heldige og kun bløde et par dage. Derfor kan det være svært at finde ud af, om der er noget galt med ens cyklus. Det kan være godt at have et redskab som en app, der kan hjælpe dig på vej.

Lær at holde styr på din ægløsning

Hvis du gerne vil lære at holde styr på din ægløsning, så er der heldigvis en masse, der kan hjælpe dig på vej. Du har mulighed for at bruge en app, så du altid taster din menstruation ind, og på den måde kan den måle, hvornår du har ægløsning.

Hvis du ikke er helt sikker, så kan du altid tage en test for at sikre, at du rent faktisk har ægløsning. På den måde kan du være helt sikker på, at du har ægløsning.

Læs videre

Graviditet

Sådan kommer du bedst igennem graviditeten

Udgivet

den

Graviditet

Når det kommer til at være gravid, så er det en af de smukkeste oplevelser, som man kan have som kvinde. Det er en fantastisk følelse at være med til at give liv til et nyt barn.

Men det kan altså også være hårdt. En g od graviditet er simpelthen bare nøglen til, at man føler sig klar til, at barnet skal ud.

Derfor finder du nedenfor en hel håndfuld råd. Som skal være med til at gøre din graviditet lettere og bedst muligt guide dig igennem den!

Rygestop og graviditet

Når det kommer til graviditeten, så er det faktisk ikke bare vigtigt at stoppe med at ryge – det er også taktisk klogt.

For i graviditeten er der simpelthen så meget andet at tænke på. Derudover er cigaretterne jo også meget skadelige for barnet, så derfor, så derfor er der ingen undskyldning for at blive ved.

Skulle det være svært at stoppe helt, så er e-cigaretterne faktisk et okay bud. De er ikke perfekte, men er langt mindre skadelige for dig og dit barn.

Lær mere om graviditeten

Når man er gravid, så kan der være en million spørgsmål, og det kan føles som om, at ingen kan besvare dem.

Derfor er det faktisk rigtigt smart, hvis du går ud og aktivt opsøger ny viden omkring alt dette. Det kan være ved at læse bøger og gå på nettet, men det kan også være ved fødselsforberedelse, som fås flere steder i landet.

For ved at vide mere, så kan man også i mange tilfælde føle sig bedre forberedt. Det gør, at man ikke er bange, men at man bare er spændt på det, som kommer.

Hold dig sund

Det kan godt lyde voldsomt, men det at holde sig sund under graviditeten er faktisk utroligt vigtigt.

Og det er ikke bare fordi, at man nogle gange får nogle mærkelige madvaner, når man er gravid. Det er også fordi, at det simpelthen kommer til at føles rarere.

Så når du føler dig uoplagt eller du ikke kan sove, så er det at have noget motion, som du kan gå hen til, utroligt rart. Der findes i dag et utal af motionsformer, hvor gravide kan være med. Vandtræning er især populært i dag, og de mange led- og muskeløvelser vil helt klart hjælpe dig.

En manicure er velfortjent

Når det kommer til at blive helt klar under graviditeten, så er det også okay, hvis du gerne vil være lidt pænere end normalt – også bare for dig selv.

Og især dine negle fortjener det! De vokser helt sikkert hurtigere og vildere end før. Det er fordi, at graviditetshormonerne er med til at fremme væksten i neglene (kilde: negleguide.dk).

Både en manicure og en pedicure kan være livsnødvendige, når man når senere ind i graviditeten. Så er man træt af at sidde derhjemme, og nogle gange vil man gerne dulles lidt op. Det er da også sikkert, selvom du er gravid!

Find nye venner med graviditeten

Uanset om du tager til fødselsforberedelse eller vandtræning for gravide, så er det faktisk en rigtigt god idé at holde sig venner med menneskerne, som kommer her.

For når ens kæreste eller ægtefælle ikke helt forstår det der med at være gravid, så kan det være træls. Det er selvfølgelig ikke deres skyld, men nogle gange vil man bare gerne snakke om det.

Ved at finde ligesindede, som også kender til graviditetens luner, så får du lige pludseligt et helt nyt fællesskab! Disse venner kan du også holde fat i efter fødslen, hvilket kan være en dejlig forbindelse at have.

Køb nogle nye sko

Det kan lyde lidt som en joke, men graviditeten er faktisk det perfekte tidspunkt at få fat i nogle nye sko på.

For når man tager vægten på under graviditeten, så kan dette også gå udover fødderne. Det kan også føles som om, at du ikke kan holde balancen, fordi dit tyngdepunkt ændrer sig med et barn i maven.

Netop derfor er det super vigtigt at have nogle sko, som er behagelige at gå i. De må ikke begrænse dine bevægelser, men skal give en masse fleksibilitet til dine fødder. Endeligt er der en god undskyldning for at kigge på nye sko!

Læs videre

Trending

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk