Diverse
December er lige om lidt – hyg dig med familien
Udgivet
5 år sidenden
Af
RedaktionenUndgå julestressen og start i god tid. Allerede nu, kan du med stor fordel gå i gang med forberedelserne. Du kan starte med julegaveindkøb, julemaden og julegodterne. Hvis du har børn som får pakkekalender eller adventsgaver, bør disse også blive færdige. Julen handler ikke kun om gaver og god mad, men også kærligheden til sine nærmeste. Derfor er det vigtigt, at du selv husker at nyde julen i stedet for at stresse over den. Uanset om du er klar eller ej, ankommer den 24. december alligevel.
Bag med familien
Der skal garanteret bages julesmåkager, klejner og andre lækkerier. Inddrag gerne børnene i bagerierne, de vil det så gerne hvis de får lov. Mens I bager, kan I med stor fordel spille julemusik. Det er med til at løfte humøret og stemningen samtidig med det reducere stressniveauet. I kan med stor fordel, når bagningen er færdig, varme nogle æbleskiver og gløgg som en god afslutning på dagens strabadser.
Juletræ
Hvis man gerne vil hygge lidt ekstra, bør man tage til en julestue. Her er der mulighed for at købe et juletræ. Nogle steder kan man selv fælde sit eget træ, hvilket de fleste synes er hyggeligt. Når træet skal indenfor og stå, skal der gerne pynt på. Hvis I ikke selv har en masse juletræspynt, kan i med stor fordel snuse rundt i julestuernes juleafdeling. Her er der mulighed for at købe alverdens julepynt, både til juletræet men også til resten af huset.
Husk det skal være sjovt
De senere år, er det begrænset hvad sne der har været. Men når sneen igen ankommer, bør I tage kælken med på tur. Her øges humøret, ved at lave noget andet end det man plejer. Selvom man er voksen og har børn, kan man sagtens tage en tur på kælken ned af bakkerne. Børnene vil synes det er sjovt når mor eller far suser rundt. Hvis I sammen som familie, laver disse oplevelser gør I også julen til noget særligt for jeres børn. Dette har stor betydning for deres syn på julen, når de bliver ældre.
Se julekalendere sammen
Familiehygge er vigtigt. Se julekalenderen sammen med dine børn. Der er julekalendere til rådighed på samtlige kanaler. Find den eller dem der passer bedst til jer. Her bør I sammen sætte jer ned og se dem. Familiehygge er vigtigt, og det bliver endnu mere hyggeligt når der er sammenhold og kærlighed indenfor husets fire vægge. I sidste ende, er det jo det julen handler om. Lys, glæde, kærlighed og varme.
Selvom der er mange gøremål, så er det okay hvis man også selv tager en pause. Hvis ikke julekalenderen er pause nok, kan I gå hen i det kreative hjørne. Lav jeres egen juleklip, hæng hjemmelavet guirlander op i hele huset. Det er ikke sikkert det er det flotteste, men det er måske det der kommer til at betyde mest, da I sammen har lavet det. Hold juletraditionerne ved lige. Lær børnene hvorfor julen er vigtig og betydningsfuld.
Måske synes du også om
Det er helt almindeligt at have tandlægeskræk, men for nogen kan det blive så overvældende, at de direkte undgår tandlægen, hvilket kan blive rigtig sundhedsskadeligt i sidste ende. Dette gælder især børn, fordi de måske ikke helt forstår, hvad det er, der skal foregå ved et tandlægebesøg. Dette er en skam, du kan derfor læse med her og se, hvad der kan gøres ved dit barns tandlægeskræk.
Hvad er det?
Tandlægeskræk kan vise sig i mange forskellige former, for nogle er det direkte angst, mens det for andre blot er en smule summen i maven, inden man skal ind til tandlægen. Lige meget hvad, er det ikke at spøge med, da mange derved bevidst undgår tandlægebesøg, især når de bliver ældre. Derfor gælder det om, at gribe inde, allerede når børnene er små, så de får en god oplevelse ved tandlægen fra start af.
Hvordan man undgår det
Da tandlægeskræk kan opleves individuelt af børn, er der også forskel på, hvordan man skal gribe det an, alt afhængigt af, hvor slemt det opleves af barnet. Hvis det bare er lidt nervøsitet over at skulle til tandlægen, kan det hjælpe ved bare at tale om noget andet på vej derhen og imens man er der, men er det direkte angst, kan det til tider være nødvendigt med for eksempel psykologhjælp eller hypnose for dette. Lige meget hvad er det ikke rart at have frygt for tandlægen.
Gør det i god tid
Det er vigtigt, at I som forældre tager hånd om jeres barns tandlægeskræk, inden den vokser sig for stor. Måske har dit barn hørt, at du og din ægtefælle har talt om tandlægen som noget dårligt derhjemme, fordi det er en ting, som de færreste kan lide. Dette samler et barn med det samme op, og så tænker det, at hvis mor eller far ikke kan lide tandlægen, så kan det heller ikke. Hvilket virkelig ikke er særligt godt. Derfor er det vigtigt at være et godt forbillede, når det kommer til tandlægeskræk, og vise dit barn, at der ikke er noget at være bange for.
Tal om det
Skulle de vise sig, at frygten for at komme til tandlægen allerede er stor ved dit barn, så tal åbent om det. Dette kan være med til at afmystificere nogle af de ting, som netop dit barn er bange for. Ofte er det nogle absurde ting, som børn frygter. Det kan være ting, som slet ikke kan finde sted i virkeligheden, men som har vokset sig stort i barnets hoved. Det er derfor det er vigtigt at tale åbent om det, så dit barn ved, hvad der er virkeligt og hvad det skal forvente.
Fortæl det til tandlægen
Tandlæger er ofte rigtig gode og godt klædt på til at tackle tandlægeskræk. Derfor er det en rigtig god ide, hvis du inden dit barn skal afsted, tager en snak med tandlægen, så hun ved, hvad hun skal forvente, og derved kan være ekstra kærlig overfor dit barn. Det kan være ved at tænde for noget musik, som kan berolige barnet, eller tale meget til det undervejs, så det ikke bliver nervøst.
Det er ikke pinligt
En rigtig stor del af den danske befolkning har tandlægeskræk i større eller mindre grad. Derfor handler det også om at fortælle sit barn, at der ikke er noget pinligt i at have det, men, at det tværtimod er en helt almindelig ting at have det sådan. På den måde har barnet også lettere ved at fortælle dig om de ting, som det frygter og I kan sammen tale om det.
Det er bestemt ikke rart hvis der skal opstå nervøsitet, indt i maven og ubehag bare ved tanken om at skulle en tur hos tandlægen. Det er uanset om man er ung eller gammel, barn eller voksen, slet ikke særlig rart at lide af tandlægeskræk og derfor er det noget du bør have et stort fokus på at forebygge hos dine børn, så ikke de får problemer med at skulle sidde i tandlægestolen senere i livet. For at dette kan lade sig gøre, så er det nødvendigt med en stor tillid, både fra dine børn til sig som voksen, men i den grad også fra dig og til børnenes tandlæge.
For tandlægeskræk smitter og hvis du er en af dem der ikke helt nyder en tur hos tandlægen, så er din fornemmeste opgave, ikke at vise det til dine børn.
Der er forskel på den tandlægeskræk som du skal have fokus på
Der er stor forskel på om der er tale om tandlægeskræk i form af nervøsitet og frygt for det ukendte, angst eller ligefrem fobi for at skulle en tur i tandlægestolen. Nervøsitet og frygt er en naturlig del af det at være barn og det er vigtigt at anerkende, at der bare er nogle ting som skaber en vis usikkerhed.
Børn har svært ved at vide hvad der kommer til at ske i tandlægestolen hvis ikke du gør dem opmærksom på det, særligt nu det ikke er noget der sker hver anden dag og er blevet mere eller mindre en rutine. At oplyse dit barn om hvad der skal ske, vi hjælpe din tandlæges arbejde en hel del og sørge for, at dit barn er mest muligt tryg ved situationen.
At forebygge tandlægeskræk hos børn mindsker antallet af huller
Tandlægeskræk der er ægte og implementeret i et barn er noget der vil være svært at slippe igen. Dette betyder ganske enkelt, at hvis dit barn først bliver rigtig angst eller får fobi for at komme til tandlægen, så er det højest sandsynligt noget der vil komme til at følge dem resten af livet, særligt hvis ikke det er noget der bliver taget hånd om på den rette måde.
Hvis der opstår tandlægeskræk hos børn, som vil følge dem i mange år frem i tiden så kan det betyde, at de vil komme til at gå meget mindre til tandlægen når de skal stå på egne ben og selv aktivt skal vælge at bestille en tid hos tandlægen. Jo mindre der bliver tjekket op hos tandlægen, jo mindre forebyggelse er der ganske enkelt også for at der opstår huller i tænderne.
Tandlægeskræk smitter fra mor og far til børnene
I mange tilfælde, så er det slet ikke børnene der til at starte med der er bekymrede for at komme til tandlægen, men mor og far, der lader deres fobi og angst bliver overført deres børn. Tandlægeskræk er nemlig ligesom alle andre former for angst, det smitter og overføres særligt til børn, der ser op til deres forældre og spejler sig i deres adfærd. Din vigtigste opgave som forældre, og særligt hvis du selv lider af tandlæse skræk, er, at du ikke lader din egen frygt påvirke dine børn. For selvom du er angst, så ved du jo nok godt, helt inderst inde, at det er en fordel at komme til tandlægen en gang imellem, om ikke andet, så i hvert tilfælde hvis der skulle opstå nogle akutte problemer der skal tages et kig på.
Tandlægeskræk kan vise sig i forskellige grader, det kan være alt fra let nervøsitet, til en decideret angst. Derfor er det også vigtigt, at der er fokus på det allerede fra en tidlig alder. Som barn er man meget letpåvirkelig og studier viser, at det som regel er i barndommen, at man udvikler tandlægeskræk. Her i denne artikel kan du blive klogere på tandlægeskræk, hvorfor den opstår og hvad du som forældre kan gøre for at hjælpe dit barn til at få en bedre oplevelse og et sundt forhold til, at gå til tandlægen. Hvis det lyder som noget for dig, så kan du med fordel læse videre.
Tandlægeskræk beskrevet
Cirka 36 procent af den voksne danske befolkning lider i en eller anden form af tandlægeskræk. Det er en relativ høj procentdel og viser lidt et skræmmende billede af, hvordan forholdet til at gå til tandlægen er i Danmark. Man skal huske på, at mundhygiejnen også kan påvirke det generelle helbred og derfor er det umådeligt vigtigt, at have et godt forhold til at gå til tandlægen. Som barn er man meget letpåvirkelig og studier viser, at de fleste af dem, som frygter tandlægen som voksen, har haft en traumatisk oplevelse hos tandlægen som barn.
Det er en frygtelig realitet, men ikke desto mindre er det en realitet vi bliver nødt til at forholde sig til. Derfor er der også mange tandlæger der i dag har fokus på patienter med tandlægeskræk. Dette kan både afhjælpe den generelle holdning der er til at gå til tandlægen, men også hvordan vi som voksne kan blive bedre til at støtte børnene i, at få et sundt forhold til at gå til tandlægen. Det er vigtigt at vælge den rigtige tandlæge, hvis du er bange for tandlægen.
Du som forælder kan afhjælpe dit barn med tandlægeskræk
Der er mange måder, hvorpå du som forælder kan støtte dit barn i at få et sundt forhold til tandlægebesøg. Lider du selv af tandlægeskræk, kan dette påvirke dit barn i negativ retning. Børn er meget sensitive og kan derfor mærke, at der er noget galt. Så først og fremmest kan du hjælpe dit barn, ved at hjælpe dig selv. Får du styr på din tandlægeskræk, så kan du også bedre støtte dit barn i at få et sundt forhold til tandlægebesøg.
Dernæst er det en god idé, at du som forælder deltager i tandlægebesøget, på den måde skaber du nemlig et trygt miljø for dit barn og sørger for at der skabes trygge rammer, så dit barn har mod til at sige fra, hvis en grænse bliver overskredet. Det er nemlig vigtigt, at disse besøg bliver taget i barnets tempo. Samtidig med dette er det vigtigt, at der derhjemmefra ikke bliver gjort det store ud af tandlægebesøget, det skal gøres normalt at gå til tandlægen ligesom alle andre ting, som for eksempel at gå til frisøren mm.
Valget af tandlæge kan gøre en verden til forskel
Den rigtige tandlæge kan gøre en verden til forskel, for din eller dit barns tandlægeskræk. Heldigvis er der i dag mere fokus på tandlægeskræk, hvorfor den opstår og hvornår den opstår. Derfor er de fleste tandlæger også blevet mere pædagogiske. Ydermere kan du også finde tandlæger, som decideret har fokus på tandlægeskræk og på at afhjælpe dette problem. På den måde kan du også blive bedre rustet til at støtte dit barn i at få et sundt forhold til at gå til tandlægen. Det er ikke for sent at få bearbejdet din frygt, det vigtigste er, at du finder en tandlæge du er tryg ved og samtidig er ærlig omkring din frygt.
Gør barnet tryg ved tandlægebesøget
Sørg for at dine børn ikke udvikler tandlægeskræk
Tandlægeskræk begynder ofte i barndommen
Sådan får dit barn en god nattesøvn
Giv en oplevelsesgave for børn i mandelgave
Skab tryghed i babys værelse
Når baby skal sove godt
4 forskellige spil til teenagedrengen
Vandsjov i haven er det bedste, dine børn ved
5 ting du skal have købt inden baby kommer
Hvad skal du være opmærksom på, når dit barn skal have sine første vinterstøvler?
Sådan kan du altid have dit barn tæt på dig
Har din baby brug for noget blødt og naturligt at ligge på? Dette skal du prøve!
Sådan opnår du en god graviditet
Baby på vej – barnevogn i udsigt
Meget babyudstyr at vælge imellem – se det som en god ting
Fornuftig babymad
Vælg den bedste barnevogn
Har børn bedst af at vokse op i byen eller på landet?
Babylegetøj til de små børn
Trending
- Tøj5 år siden
Hvad skal du være opmærksom på, når dit barn skal have sine første vinterstøvler?
- Babyliv4 år siden
Sådan kan du altid have dit barn tæt på dig
- Babyliv3 år siden
Har din baby brug for noget blødt og naturligt at ligge på? Dette skal du prøve!
- Graviditet6 år siden
Sådan opnår du en god graviditet
- Udstyr6 år siden
Baby på vej – barnevogn i udsigt
- Udstyr6 år siden
Meget babyudstyr at vælge imellem – se det som en god ting
- Mad6 år siden
Fornuftig babymad
- Udstyr5 år siden
Vælg den bedste barnevogn